Copyright: Beeldbank NBTC
Kennisbank

Impact van toerisme

De impact van toerisme reikt verder dan economische effecten als bestedingen en werkgelegenheid. Als het gaat over impact van toerisme gaat het ook over de impact op het milieu en op bewoners van een stad of regio. In dit dossier vindt u informatie over dit onderwerp, met de onderstaande indeling.

Subdossiers Impact van toerisme:

  • Algemeen
  • Economische impact
  • Impact op leefomgeving
  • Impact op natuur/milieu

Algemeen

Cijfers

Staat van bestemming NL

1 sep. 2020

In dit dashboard zijn de verschillende indicatoren samengebracht, die een rol spelen in de duurzame ontwikkeling van bestemming Nederland. Het geeft inzicht in de huidige staat van bestemming Nederland door de meest recente cijfers te tonen, verdeeld naar bewoners, bezoekers en bedrijven.

Lees verder

Economische impact

Publicatie

KNEITER-leidraad

27 mei 2021

De KNEITER-leidraad is een leidraad voor economische impactanalyses binnen toerisme en recreatie. Het doel van deze KNEITER-leidraad is om de kwaliteit en vergelijkbaarheid te verbeteren van economische impactstudies in toerisme en recreatie, zodat betere en gerichte beslissingen genomen kunnen worden.

Lees verder
Publicatie

Regionale omzetontwikkeling toeristische bedrijven 2019

27 nov. 2020

Het Data Center Toerisme (DCT) heeft de omzetontwikkeling van het toeristische bedrijfsleven in de verschillende regio’s in kaart gebracht. Voorheen waren deze cijfers alleen op landelijk niveau beschikbaar, nu zijn ze op regionaal niveau in te zien.

Lees verder
Publicatie

Provinciaal inzicht in de economische waarde van toerisme

3 nov. 2020

Het CBS heeft samen met het Data en Development Lab (DDL) een methode ontwikkeld waarmee het economisch belang per provincie kan worden gemeten. De provincie Gelderland is hierbij als pilot gebruikt. In dit rapport leest u de methodebeschrijving en de resultaten voor Gelderland.

Lees verder

Impact op leefomgeving

Publicatie

Voorspelmodel toerismedrukte

1 juli 2021

Voorspelmodellen zijn een grote belofte als het gaat om het inschatten van toeristische druk op een bestemming. Maar is dit nu al mogelijk en zo ja, welke bronnen zijn daarbij relevant?

Lees verder
Cijfers

Regionaal inzicht in toeristische druk: capaciteit en bezetting

29 okt. 2020

Gegevens over de mate van drukte door toerisme in verschillende regio's en COROP-gebieden in Nederland. Het geeft de capaciteit en bezettingsgraden in de regio's weer.

Lees verder
Cijfers

Regionaal inzicht in toeristische druk: intensiteit en dichtheid

29 okt. 2020

Dashboard dat inzicht geeft in de mate van drukte door toerisme in verschillende regio's en COROP-gebieden in Nederland. Het geeft het aantal overnachtingen per km2 (dichtheid) en per 100 inwoners (intensiteit) weer.

Lees verder

Impact op natuur/milieu

Publicatie

Ecologische footprint van Nederlandse zakenreizigers

21 apr. 2021

Dit rapport van Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) van Breda University of Applied Sciences, geeft inzicht in de carbon footprint van Nederlandse zakenreizigers.

Lees verder
Publicatie

Ecologische footprint van internationale bezoekers

21 apr. 2021

Dit rapport van Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) van Breda University of Applied Sciences, geeft inzicht in de carbon footprint van internationale bezoekers van Nederland.

Lees verder
Publicatie

Ecologische footprint van Nederlandse vakantiegangers

21 apr. 2021

Dit rapport van Centre for Sustainability, Tourism and Transport (CSTT) van Breda University of Applied Sciences, geeft inzicht in de carbon footprint van Nederlandse vakantiegangers.

Lees verder