Luchtshot van 2 mensen die door wijngaard in Limburg lopen
Copyright: © NBTC Mediabank

Interview Anke ten Velde en Nico Heerschap

Op weg naar een data-ecosysteem

Aan ambities bij de partners van de Landelijke Data Alliantie (LDA) geen gebrek. Anke ten Velde (NBTC) en Nico Heerschap (voormalig CBS) werken hard aan een goed data-ecosysteem voor toerisme. In het dubbelinterview breken Anke en Nico een lans voor datagedreven en factbased werken. Natuurlijk met de juiste cijfers onder handbereik.

Daarvoor willen ze met een hele serie vertrouwde en vernieuwende toeristische statistieken de basis leggen. Maar ook vanuit bestaande statistieken en registers is nog heel wat laaghangend fruit te plukken. En wat te denken van big data? Is dat de heilige graal? Anke en Nico staan daar zeker voor open maar waarschuwen voor te hoog gespannen verwachtingen en richten hun pijlen op het aan elkaar knopen van traditionele bronnen.

Grootste klus was wel dat bij de start van de LDA omdat in die periode veel vertrouwde statistieken wegvielen. Dat gaf gelijk een mooi blank canvas om op te bouwen: “Statistieken veranderen omdat de wereld in beweging is”, vertelt Anke in het magazine. “De behoeftes en de vragen die beleidsmakers stellen, zijn anders geworden met de komst van Perspectief 2030. Maar ook omdat we anders naar toerisme kijken en toerisme veel meer een middel voor maatschappelijke doelen is geworden. Dat alleen al leidt tot andere vragen.” Hoe dat allemaal leidt tot nieuw en vernieuwend onderzoek lees je in het magazine.

Nico ging ten tijde van het interview bijna met pensioen en heeft voor de LDA nog wel een wens: “Het feit dat we een LDA hebben is al een prachtige eerste stap maar ik zou de LDA voor de toekomst een grotere rol en meer mandaat toewensen.”

Dit artikel is verschenen in het ‘Magazine Landelijke Data Alliantie' , een journalistieke productie waar 20 betrokkenen bij de LDA en gebruikers van data aan het woord komen. De redactie van NRIT peilde drie jaar na de start van de LDA de stemming onder dataminnende professionals en kwam terug met heel veel mooie verhalen.

In het LDA Magazine staat het complete interview op pagina 13 t/m 21.