Copyright: Beeldbank NBTC
Kennisbank

Databronnen & definities

De LDA Kennisbank brengt de beschikbare databronnen, definities en dataverzamelingsmethoden bij elkaar, die voor de sector Toerisme en Recreatie van belang zijn. Door in de hele sector gebruik te maken van dezelfde definities en methodes, versterkt dat de vergelijkbaarheid tussen regio’s en tussen onderzoeken onderling. In dit dossier vindt u ook de KNEITER-leidraad.

Algemene publicaties over thema Databronnen & technieken

Publicatie

De Landelijke Recreatie & Toerisme Standaard 2030 (versie 1)

21 sep. 2021

Deze geactualiseerde versie van de R&T standaard is een leidraad voorziet de Nederlandse toeristisch-recreatieve sector van gestandaardiseerde concepten en definities. De standaard geeft daarnaast een overzicht van de belangrijkste beschikbare (landelijke) databronnen. De eerste publicatie gaat over het thema Bezoekers: omvang en profiel.

Lees verder
Publicatie

KNEITER-leidraad

27 mei 2021

De KNEITER-leidraad is een leidraad voor economische impactanalyses binnen toerisme en recreatie. Het doel van deze KNEITER-leidraad is om de kwaliteit en vergelijkbaarheid te verbeteren van economische impactstudies in toerisme en recreatie, zodat betere en gerichte beslissingen genomen kunnen worden.

Lees verder

Databronnen en -technieken

Publicatie

Voorspelmodel toerismedrukte

1 juli 2021

Voorspelmodellen zijn een grote belofte als het gaat om het inschatten van toeristische druk op een bestemming. Maar is dit nu al mogelijk en zo ja, welke bronnen zijn daarbij relevant?

Lees verder
Publicatie

Overzicht landelijke databronnen voor bezoekersmanagement

1 feb. 2021

Bezoekersstromen zijn te managen met diverse tools en op basis van beschikbare landelijke databronnen. In dit overzicht staan de mogelijke databronnen op een rij, met daarbij de bruikbaarheid, de inzichten die de bron oplevert en de toegankelijkheid voor gebruik.

Lees verder
Publicatie

'Nederland van boven' - analyse van satellietdata

10 dec. 2020

In dit rapport leest u meer over het verkennend onderzoek dat gedaan is naar het gebruik van satellietbeelden voor de toeristische sector. In hoeverre zijn deze te gebruiken voor het bepalen van druktebeelden? Naast de belangrijkste conclusies en aanbevelingen voor het gebruik van satalietdata voor de sector toerisme, bevat het rapport ook een lijst met bronnen die hierbij gebruikt zijn.

Lees verder
Publicatie

Dagbezoek toolkit

20 apr. 2020

De Dagbezoek toolkit is ontwikkeld door het Data & Development Lab en zet de verschillende methoden voor het meten van dagbezoek op een rij.

Lees verder
Publicatie

Customer Journey toolkit

1 apr. 2020

De Customer Journey toolkit geeft inzicht in de meetbaarheid van de touch points (zoals de contactmomenten tijdens het zoek- en boekgedrag) van vakantiegangers in de aanloop naar, tijdens en na een vakantie.

Lees verder