Copyright: Beeldbank NBTC
Categorie:Projecten

Arbeidsmarktmonitor toerisme

Gastvrijheid is hét fundament voor een aantrekkelijke bestemming. Om deze reden is een gastvrije sector één van de strategische prioriteiten in Perspectief 2030; de landelijke visie op bestemming Nederland. Voor een optimale gastvrijheidsbeleving moeten we altijd investeren in het imago, de professionaliteit en de aantrekkelijkheid van de sector als werkgever. Om hier gericht op te kunnen sturen is data over bijvoorbeeld de arbeidsmarkt van groot belang. Daarnaast vraagt de krappe arbeidsmarkt om goede data en inzichten.

In 2019 is NBTC gestart met de Arbeidsmarktmonitor Toerisme om meer inzicht te krijgen in de toeristische arbeidsmarkt. Niet alleen in de sector als geheel, maar ook binnen de deelsectoren binnen de gastvrijheidssector. Het dashboard biedt dan ook verdieping op provinciaal en regionaal niveau.

Doel

Het doel van de Arbeidsmarktmonitor is om een brede databasis creëren op het gebied van arbeidsmarktgegevens voor de gastvrijheidssector en in de deelsectoren hierbinnen.

Mogelijkheden in de monitor

Het resultaat is inzicht in de arbeidsmarktmarkt van de gastvrijheidssector met de mogelijkheid om deze gegevens door de tijd heen te vergelijken, ook met andere sectoren of binnen verschillende regio’s in Nederland. Op deze manier is het ook mogelijk om te zien wat de invloed is van externe gebeurtenissen is op de gastvrijheidssector.

In het dashboard zijn er verschillende kenmerken van banen te analyseren, bijvoorbeeld het aantal dienstverbanden met een verdeling naar het type contract, het aantal FTE’s en de afstand tussen woon- en werkverkeer. Daarnaast staan er data op over de tevredenheid van werknemers in de sector. Als laatste is informatie te zien over de in- en uitstroom van werknemers in de sector, het opleidingsniveau en de baankansen binnen de gastvrijheidssector.

Deelnemers

NBTC verzorgt de projectleiding van het arbeidsmarktdashboard gastvrijheidssector. De afgelopen jaren is de monitor verbreed tot de huidige Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector in samenwerking met leden van Gastvrij Nederland: VVEM, KNV, HISWA-RECRON, Club van Elf, VDN, CLC-Vecta, KHN (in samenwerking met SVH), ANVR en NBTC. De Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2023 bevat cijfers van 2022 en deels van 2023.

Zelf aan de slag

Maak je eigen analyses in de Arbeidsmarktmonitor Toerisme

Naar Arbeidsmarktmonitor

De belangrijkste punten bekijken?

Dat kan in de actuele samenvatting die we gemaakt hebben.

Download de samenvatting (PDF)

Alleen snel de highlights zien?

In de infographic die we hebben gemaakt, zie je die overzichtelijk terug.

Download de infographic (PDF)

Bekijk meer over dit onderwerp