Copyright: Beeldbank NBTC
Categorie:Nieuwsberichten

Culturele sector start collectieve aanpak publieksdata

9 dec. 2021

Diverse onderzoeken tonen aan dat culturele instellingen hun artistieke, economische en maatschappelijke impact kunnen vergroten door datagedreven te gaan (samen)werken. Reden genoeg voor een aantal belangrijke partijen in de culturele sector om de krachten te bundelen in de Taskforce Samenwerkingsverband Publieksdata. Het doel? Kennis en kunde op het vlak van publieksdata in de sector vergroten en samenwerking bevorderen.   

“Met publieksdata heb je goud in handen, dat realiseert de sector zich maar al te goed”, vertelt Maaike Verberk, voorzitter van de taskforce. Maar hoe verzamel je data systematisch, hoe pak je dit AVG-proof aan en hoe benut je de kansen uit data-analyses? Onder het motto ‘meer met publieksdata’ wil de taskforce hier verder invulling aan geven.

Concrete plannen

De komende maanden zal de taskforce onder andere:

  • het Culturele Doelgroepenmodel dat met succes in Rotterdam is ontwikkeld opschalen naar andere steden en regio’s.
  • een toolkit Publieksdata ontwikkelen
  • een praktische handleiding samenstellen over AVG-proof werken met publieksdata.
  • leerzame best practices en ervaringen van instellingen verzamelen en delen.
  • verschillende (digitale) bijeenkomsten organiseren

Voor wie?

Het programma Publieksdata is bedoeld voor de marketeer, datadeskundige of directeur die zich binnen een culturele instelling bezighoudt met publieksdata en voor stedelijke en regionale organisaties die zich richten op cultuurparticipatie.

Over de Taskforce Samenwerkingsverband Publieksdata
Cineville, CJP, Kunsten ‘92, Platform ACCT, Rotterdam Festivals en Stichting Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP) vormen de Taskforce Samenwerkingsverband Publieksdata onder leiding van DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie. Het samenwerkingsverband wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. 

Bekijk meer over dit onderwerp