Categorie:Artikel

Onderzoek vakantiegedrag Nederlanders

In 2021 is het CBS gestart met het uitvoeren van het onderzoek naar het vakantiegedrag van Nederlanders. Dit onderzoek is een vervolg op het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research. De provincies hebben geïnvesteerd in steekproefverhoging (2021 en 2022), waardoor meer analyses op provincieniveau mogelijk zijn.

Het onderzoek geeft veel inzichten in het vakantiegedrag van Nederlanders. Van het aantal ondernomen vakanties, de bestemming van vakanties tot de bestedingen aan de vakantie. Daarnaast biedt het onderzoek ook inzichten op regionaal niveau. Op provincie niveau wordt onder andere inzicht gegeven in de omvang van de ondernomen vakanties in de provincie als ook de kenmerken van deze vakanties (bijv. ondernomen activiteiten, accommodatie etc.).. Het veldwerk voor 2021 is inmiddels afgerond en de resultaten zijn opgeleverd.

Momenteel loopt het veldwerk voor 2022. De laatste meting wordt in januari 2023 uitgevoerd. De eerste onderzoeksresultaten worden naar verwachting in juli 2023 opgeleverd.

Dashboard Vakantiegedrag Nederlanders (2017-2020)

Het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) naar het vakantiegedrag van Nederlanders is de afgelopen jaren uitgevoerd door NBTC-NIPO Research. De data van de jaren 2017-2020 zijn in een dashboard opgenomen. Dit geeft inzicht in de vakantiekenmerken van Nederlanders en het boekgedrag en bestedingen aan zowel binnenlandse als buitenlandse vakanties. Via de database kun je ook eigen analyses maken op bijvoorbeeld bestemmingenniveau. Klik op onderstaande afbeelding om naar het dashboard te gaan.

Resultaten vakantieonderzoek 2021

De resultaten van het vakantieonderzoek 2021 zijn met de provincies gedeeld. Daarnaast worden de resultaten ook opgenomen in het dashboard “Vakantiegedrag Nederlanders”. In de tussentijd zijn de resultaten te bekijken via de excelrapportage Resultaten Vakantieonderzoek 2021. Het CBS heeft de resultaten ook op Statline gepubliceerd.