Categorie:Nieuws

Particuliere verhuur via online platformen

20 feb. 2023

De Statistiek Logies Accommodaties (SLA) geeft inzicht in cijfers over de logiesaccommodaties in Nederland. Maar een deel van het toeristisch verblijf – waaronder de particuliere verhuur via online platformen – is hierin niet opgenomen. Met de toename van het gebruik van deze online platformen groeit ook de behoefte aan cijfers en data. Eurostat is een project gestart om structureel inzicht te krijgen in de particuliere verhuur. Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor stelden hiervoor data beschikbaar. Onlangs publiceerde de LDA een online analyse van de Eurostat-data over 2018 t/m 2021.

Uit deze data blijkt dat bezoekers in 2021 in de Europese Unie bijna 364 miljoen nachten doorbrachten in particuliere vakantieaccommodaties, die via de vier genoemde online platformen zijn verhuurd. In Nederland verbleven bezoekers in 2021 6,5 miljoen nachten in particuliere vakantieaccommodaties die via Airbnb, Booking, Expedia en TripAdvisor werden aangeboden. In 2019 en 2020 ging het om respectievelijk 9,4 en 5,9 miljoen overnachtingen. De belangrijkste periode voor de particuliere verhuur is de zomer. Daarnaast is er een piek in het voorjaar (rond april) en in het najaar (rond oktober).

Binnenlands versus buitenlands bezoek

Voor corona zien we dat het aandeel overnachtingen in particuliere verhuur vooral uit buitenlandse overnachtingen bestaat, 82% van alle overnachtingen. Tijdens corona zien we dit veranderen. In 2020 waren Nederlanders door de coronamaatregelen noodgedwongen meer in eigen land op vakantie gegaan. Zij hebben daarbij duidelijk meer gebruikgemaakt van het particuliere aanbod. Voor de buitenlandse toeristen geldt juist het omgekeerde: door de reisbeperkingen kwamen zij minder naar Nederland. Toch was ook in 2020 de buitenlandse verblijfsmarkt nog groter dan de binnenlandse markt als het gaat om de particuliere verhuur van vakantieverblijven. In 2021 is dit anders, de binnenlandse markt is groter in vergelijking met de buitenlandse markt. Ook in 2021 merken we nog steeds de gevolgen van de internationale reisbeperkingen als gevolg van de coronacrisis.

Meer data over de particuliere verhuur van vakantieaccommodaties via online platformen in Nederland vind je op de EUROSTAT website of via onderstaande infographic.

Infographic Eurostat-rapport

In deze infographic zijn de belangrijkste cijfers uit het Eurostat-rapport weergegeven

Infographic: Particulier verhuur van vakantieaccommodaties via online platformen