Foto van schilderij meisje met de parel
Copyright: © Peter de Jong via Hollandse Hoogte/ ANP Foto
Categorie:Artikel

Onderzoek Inkomend Toerisme 2021/2022

De behoefte aan data over internationaal toerisme in Nederland is groot. Wie komen er naar ons land, met welk doel en welke activiteiten ondernemen bezoekers? Het Onderzoek Inkomend Toerisme (OIT) geeft antwoorden op deze vragen en geeft inzicht in alles wat je wilt weten over het inkomend verblijfsbezoek naar Nederland. Hierbij is aandacht voor zakelijk, vakantie/recreatief bezoek en bezoek aan familie en vrienden. Het onderzoek is uitgevoerd in de elf belangrijkste herkomstlanden.

Resultaat

Het onderzoek geeft inzicht in de customer journey en het profiel van internationale verblijfsbezoekers. Hiernaast brengen we de impact van het inkomend verblijfstoerisme in kaart en ontstaat een helder beeld van de omvang van de verschillende typen verblijfsbezoekers (zakelijk, vakantie/recreatief  familiebezoek, particuliere verhuur). De resultaten zijn samengevat in een interactieve publicatie en een rapportage samen met de resultaten van het Onderzoek Inkomend Dagbezoek (OID). In de publicatie wordt zowel op landelijk als op regionaal niveau inzicht gegeven in het internationaal bezoek.  

Veldwerk 

Het onderzoek is uitgevoerd in 11 landen: Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Verenigde Staten, Italië, Spanje, Oostenrijk, Polen, Denemarken en Zweden. Het veldwerk is per land in fases opgestart in verband met de coronamaatregelen en andere ontwikkelingen in de wereld (bijv. oorlog in Oekraine). De veldwerkperiode liep van oktober 2021 tot en met januari 2023.

Download de publicatie (PDF)

Wil je het hele rapport lezen?

Download hier de PDF

Let op: het is een groot bestand. Printen raden we af.

Interactieve publicatie

Wil je meer weten over het Onderzoek Inkomend toerisme? Maak dan gebruik van de interactieve publicatie.

Bekijk de interactieve publicatie

Pilots

Naast het hoofdonderzoek werken we aan 3 verschillende datapilots die gerelateerd zijn aan het Onderzoek Inkomend Toerisme. Deze pilots worden uitgevoerd om nieuwe methoden in de praktijk te testen en om te kijken of structurele methodieken ontwikkeld kunnen worden om tot betere inzichten te komen. Hiermee wordt een impuls gegeven aan een toekomstbestendige datastroom binnen toerisme en voor iedereen actief in de toeristische sector.

Deelnemers 

NBTC verzorgt de projectleiding van het Onderzoek Inkomend Toerisme. Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met de provincies, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, stichting Werelderfgoed en de werkgroep van LDA deelnemers.