Kind in de kersenboomgaard
Copyright: © Paulien Kluver
Categorie:Artikel

Onderzoek vakantiegedrag Nederlanders

In 2021 is het CBS gestart met het uitvoeren van het onderzoek naar het vakantiegedrag van Nederlanders. Dit onderzoek is een vervolg op het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research.

Het onderzoek geeft veel inzichten in het vakantiegedrag van Nederlanders. Van het aantal ondernomen vakanties, de bestemming van vakanties tot de bestedingen aan een vakantie. Daarnaast biedt het vakantieonderzoek ook inzichten op regionaal niveau. De provincies hebben in 2021 en 2022 geïnvesteerd in een steekproefverhoging, waardoor verdiepende analyses op provincieniveau mogelijk zijn. Op provincie niveau wordt onder andere inzicht gegeven in de omvang van de ondernomen vakanties als ook de kenmerken van deze vakanties (zoals ondernomen activiteiten, accommodatie etc.).

Algemene rapportage vakantiegedrag Nederland 2022

Benieuwd naar de belangrijkste resultaten uit het vakantieonderzoek 2022? Bekijk de rapportage Vakantiegedrag Nederlanders 2022.

Download de rapportage (pdf)

Dashboard Vakantiegedrag Nederlanders

De resultaten van het vakantieonderzoek zijn opgenomen in het dashboard “Vakantiegedrag Nederlanders”. Het dashboard biedt de mogelijkheid om zelf data te selecteren en verdiepende analyses te maken (in de database).

De resultaten van het vakantieonderzoek 2021 en 2022 zijn nu beschikbaar in het dashboard. Mocht je graag verder terug willen kijken dan is het ook mogelijk om het dashboard te bekijken met de oudere CVO data. Dit kan gemakkelijk via een link op het dashboard.

De resultaten van het onderzoek zijn ook te bekijken in een excelrapportage Resultaten Vakantieonderzoek 2021 en Vakantieonderzoek 2022. Het CBS heeft de resultaten ook op Statline gepubliceerd.

Ga naar het dashboard